پشتیبانی آنلاین : 09357100044 (واتساپ - ایتا - تلگرام) تماس : 02125917699
دسته‌بندی نشده

تفاوت شرکت تجاری و بازرگانی

تفاوت شرکت تجاری و بازرگانی

پایدار ثبت با نگارش این مطلب، در تلاش است که سوالات مختلف مربوط تفاوت شرکت تجاری و بازرگانی را پاسخگو باشد؛ به همین جهت در ابتدا به توضیح انواع شرکت ها در ایران پرداخته و سپس به تفکیک شرکت تجاری چیست؟ و کار شرکت بازرگانی چیست؟ را برای شما توضیح خواهد داد. پس در ادامه با پایدار ثبت همراه بوده و از خواندن این مطلب کاربردی غافل نشوید.

تاسیس و ثبت شرکت یکی از بهترین راه های موجود جهت کسب درآمدهای کلان در یک چارچوب قانونی مشخص می باشد. درواقع شما با تاسیس یک شرکت از مزایایی همچون برخورداری از چارچوب قانونی مشخص، داشتن حساب مالی تعیین شده، امکان دریافت وام و تسهیلات بانکی، جلب اعتماد مشتری و … بهره مند خواهید شد. اما لازمه ثبت یک شرکت و رسیدن به یک درآمد کلان، آگاهی کامل از مفاهیم اصلی قانون تجارت و حوزه کاری مد نظر می باشد.

به عنوان مثال در اولین قدم برای ثبت یک شرکت لازم است انواع شرکت ها در ایران را شناخته و از تفاوت شرکت تجاری و بازرگانی آگاه باشیم. جدول مقایسه انواع شرکت های تجاری دست کم دیده باشیم و از مراحل و شرایط ثبت شرکت ها در ایران مطلع باشیم.

انواع شرکت ها در ایران

انواع شرکت ها در ایران

بر اساس ماده 571 قانون مدنی، شرکت به عنوان مالکیت متعدد و مشترک تعداد معلومی از افراد، در یک شی مشخص تعریف شده است. در واقع در یک بیان ملموس می توان اینگونه نوشت که شرکت یک اجتماع مشخص است که در یک چارچوب قانونی معلوم، فعالیت هایی نظیر تجارت، خدمات، خیریه و … را انجام می دهد.

انواع شرکت ها در ایران را می توان در 5 گروه مختلف جای داد؛ این پنج گروه عبارتند از :

  1. شرکت های مدنی : مشارکت حقوقی بین دست کم دو شخص را که به جهت کسب درآمد از امور و فعالیت های مشترک ایجاد می شود را شرکت مدنی (Civil Company) گویند. این شرکت می تواند عقدی یا اختیاری بوده و یا شرکت قهری باشد.
  2. شرکت های دولتی : به هر شرکتی که دست کم نیمی از سرمایه آن برای دولت بوده و بنا به تشخیص دولت تاسیس و یا مصادره می شود را شرکت دولتی (Public Company) گویند.
  3. شرکت های چند ملیتی : عنوان شرکت های چندملیتی به کمپانی های اطلاق می شود که حداقل یک دفتر در کشور دوم داشته و دست کم 25 درصد درآمد آن ها از خارج از کشود مادر می باشد. انواع شرکت های تجاری بین المللی خود در دو نوع شرکت چند ملیتی ملی و شرکت چند ملیتی بین المللی (فرا ملی یا فرا ملیتی) تقسیم بندی می شوند.
  4. شرکت های هلدینگ : شرکت های هلدینگ که با نام Holding Company نیز شناخته می شوند؛ خود هیچگونه فعالیتی اعم از تجاری، خدماتی و … نداشته و صرفا با داشتن حداکثر سرمایه به عنوان کمپانی مادر، شرکت های زیرمجموعه خود را کنترل می کنند.
  5. شرکت های غیر دولتی یا خصوصی : تمامی شرکت های تجاری یا بازرگانی موجود در کشور، در گروه شرکت های غیر دولتی (Private Company) قرار می گیرند. در واقع گروه مد نظر ما جهت بررسی تفاوت شرکت تجاری و بازرگانی نیز همین گروه از شرکت ها می باشد.

این گروه از شرکت ها خود در 3 دسته مختلف شرکت های اشخاص، شرکت های سرمایه و شرکت های مختلط جای داده می شوند. در شرکت های اشخاصی اهمیت شرکا بیش از سرمایه، در شرکت های سرمایه اهمیت سرمایه بیشتر از اشخاص می باشد.

مراحل و شرایط ثبت شرکت ها در ایران

مراحل و شرایط ثبت شرکتها در ایران

مراحل و شرایط ثبت شرکتها در ایران بسته به نوع شرکت و حوزه فعالیت آن متفاوت خواهد بود. بطور کلی برای ثبت یک شرکت مدارکی از قبیل رسید مربوط به تائید تاسیس شخصیت حقوقی، برگه تائید نام تاسیس شخصیت حقوقی، اساسنامه تاسیس شخصیت حقوقی، اظهارنامه تاسیس شخصیت حقوقی، تقاضانامه تاسیس شخصیت حقوقی، صورتجلسه مجمع عمومی موسسین، صورتجلسه هیئت مدیره در زمان تاسیس و … مورد نیاز خواهد بود.

پایدار ثبت می تواند همراه مناسبی برای شما در طی این مسیر پر فراز و نشیب باشد. این مجموعه اولین سامانه کاملا آنلاین در ایران بوده که امور ثبتی و حقوقی شما با پایین ترین هزینه ممکن انجام خواهد داد. این سامانه مشاورین زبده حقوقی را گرد هم آورده و خدماتی نظیر ثبت برند، پروانه استاندارد تشویقی، ثبت شرکت، اخذ کارت بازرگانی و ایزو و … را به کاربران خود ارائه می دهد.

شرکت تجاری چیست؟

تجارت و بازرگانی از دیرباز تاکنون در بین مردم به شکل های گوناگون اعم از داد و ستد، خرید و فروش و … وجود داشته و یکی از بخش های جدانشدنی زندگی بشر محسوب می شود. با پیشرفت جوامع و افزایش آگاهی مردم این فرآیند در یک چارچوب قانونی تعریف شد تا مشکلات عدیدی که پیش از این وجود داشت به صورت کامل از بین برود.

چارچوب و اصول این روابط در ایران، توسط قانون تجارت برای عموم مردم تعریف شده است. بر اساس ماده 20 این قانون، شرکت های قابل ثبت در ایران بسته به نوع فعالیت و تعداد شرکا و میزان سهم هرکدام، به 7 دسته مختلف تقسیم بندی می شوند که شامل موارد زیر می باشد:

  1. شرکت سهامی خاص
  2. شرکت با مسئولیت محدود
  3. شرکت تضامنی
  4. شرکت مختلط غیر سهامی
  5. شرکت مختلط سهامی
  6. شرکت نسبی
  7. شرکت تعاونی تولید و مصرف

جدول مقایسه انواع شرکت های تجاری

نام شرکت زمان تشکیل حداقل تعداد شرکا موضوع فعالیت مسئولیت مالی اعضا مرجع نظارت حداقل تعداد مدیران
سهامی قبول کتبی توسط مدیر و بازرس عام : 5

خاص : 3

تجاری و یا غیرتجاری تا میزان سرمایه الزام وجود بازرس عام : 5

خاص : 3

با مسئولیت محدود تائیدیه تمام سرمایه نقدی و تسلیم سهم الشرکه غیر نقدی 2 تجاری تا میزان سرمایه الزام وجود هیات ناظر در صورت وجود بالای 12 شریک 1 (از بین شرکا یا خارج از شرکا)
تضامنی تائیدیه تمام سرمایه نقدی و تسلیم سهم الشرکه غیر نقدی 2 تجاری نامحدود پیشبینی نشده 1 (از بین شرکا یا خارج از شرکا)
مختلط غیر سهامی تائیدیه تمام سرمایه نقدی و تسلیم سهم الشرکه غیر نقدی 2 تجاری شریک ضامن نامحدود پیشبینی نشده 1 (از بین شرکا ضامن)
مختلط سهامی تعهد تمام سرمایه و پرداخت حداقل یک سوم آن 4 تجاری شریک ضامن نامحدود و شرکای سهامی تا  میزان سرمایه الزام وجود هیات ناظر 1 (از بین شرکا ضامن)
نسبی تائیدیه تمام سرمایه نقدی و تسلیم سهم الشرکه غیر نقدی 2 تجاری نامحدود و به نسبت سرمایه پیشبینی نشده 1 (از بین شرکا یا خارج از شرکا)
تعاونی پس از ثبت شرکت 7 تجاری و یا غیرتجاری محدود به میزان سهم الزام وجود بازرس 3

تفاوت انواع شرکت های سهامی عام و خاص

تفاوت شرکت سهامی خاص و عام

اکنون که با شرکت تجاری و انواع آن آشنا شدید، شاید سوالی که ذهن شما را به خود مشغول کرده باشد این موضوع است که تفاوت انواع شرکت های سهامی عام و خاص در چیست؟ بخشی از سرمایه شرکت های سهامی عام از طریق واگذاری سهام به مردم بدست می آید. اما در شرکت های سهامی خاص تمامی سرمایه موجود توسط موسسین تامین خواهد شد.

نقل و انتقال سهام در شرکت های سهامی عام نیازی به موافقت سهامداران ندارد اما در شرکت های سهامی خاص موافقت سهامداران لازمه کار و از اصول و قواعد انتقال سهام است. همانطور که در جدول بالا نیز اشاره شد برای شرکت سهامی عام حداقل پنج شریک و برای شرکت سهامی خاص حداقل سه نفر شریک نیاز خواهد بود.

کار شرکت بازرگانی چیست؟

برای آگاهی از تفاوت شرکت تجاری و بازرگانی لازم است با شرکت بازرگانی و کار آن نیز آشنا شویم. این شرکت ها که با شرکت ها مدنی نیز شناخته می شوند؛ به خرید، فروش، توزیع، صادرات و واردات کلیه کالاهای تجاری، ترخیص کالا از گمرکات داخلی و بین المللی، اخذ و اعطای نمایندگی های مجاز بازرگانی، شرکت در نمایشگاه ها و غرفه آرائی، اخذ وام و تسهیلات از کلیه بانک ها و موسسات مالی و اعتباری، گشایش اعتبارات و ال سی نزد بانک ها و … مشغول هستند.

انواع شرکت های بازرگانی به شرح زیر خواهد بود :

  1. شرکت تجاری داخلی
  2. شرکت تجاری خارجی
  3. شرکت فرعی
  4. شرکت دارای امتیاز
  5. شرکت بیمه
  6. کسبه جزئی
  7. موسسات غیرتجاری

تفاوت شرکت تجاری و بازرگانی

اکنون که با شرکت های تجاری و بازرگانی آشنا شده؛ وقت آن رسیده تا تفاوت شرکت تجاری و بازرگانی را بررسی کنیم. شرکت های تجاری در بازار عموما دارای شخصیت حقوقی می باشند؛ در حالی که شرکت های مدنی یا بازرگانی عموما شخصیت حقوقی ندارند. نظر اکثریت اعضا در شرکت های تجاری بسیار حائز اهمیت است در مقابل در شرکت مدنی، تصمیم‌گیری ‌ها بر اساس رضایت همه شرکا گرفته خواهد شد. امکان تشکیل شرکت های بازرگانی به صورت غیر ارادی و باوجود ارث ممکن خواهد بود اما شرکت های تجاری با منوط به تصمیم گیری فرد یا افرادی تشکیل می شوند.

کلام آخر…

پایدار ثبت تلاش کرد تا ضمن ارائه تعریف هایی ملموس و مشخص از شرکت های تجاری و بازرگانی، تفاوت شرکت تجاری و بازرگانی را نیز برای شما شرح دهد. در نظر داشته باشید که در صورت وجود هرگونه ابهام و مشکلی، مشاوران پایدار ثبت می توانند پاسخگوی مطمعنی برای شما باشند. ممنون که تا پایان همراه ما بودید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درخواست مشاوره