پشتیبانی آنلاین : 09357100044 (واتساپ - ایتا - تلگرام) تماس : 02125917699
ثبت شرکت, مقالات

مسئولیت سهامداران در شرکت سهامی خاص

مسئولیت سهامداران در شرکت سهامی خاص

سایت پایدار ثبت قصد دارد در این نوشته، ابتدا به اختصار شرکت های سهامی خاص را برای مخاطبین توضیح داده و سپس به طول و تفسیر به بررسی مسئولیت سهامداران در شرکت سهامی خاص بپردازد. در این نوشته سوالاتی از قبیل مسئولیت مدیران در شرکت سهامی خاص، مسئولیت سهامداران در قبال بدهی شرکت، مسئولیت مدیرعامل در شرکت سهامی خاص و … بررسی خواهد شد؛ تا پایان همراه ما باشید.

قانون تجارت شرکت ها را بسته به نوع فعالیت، تعداد نفرات و کارایی آن ها، توان مالی و دسترسی های تجاری در 7 گروه مختلف جای می دهد؛ این هفت گروه عبارتند از: شرکت سهامی خاص، شرکت با مسئولیت محدود، شرکت تضامنی، شرکت مختلط غیر سهامی، شرکت مختلط سهامی، شرکت سهامی عام و شرکت تعاونی تولید و مصرف.

بعد از انجام تمامی امور مربوط به ثبت شرکت و با توجه به اینکه شرکت های سهامی خاص دارای اعضای مختلفی هستند که هر کدام از این اعضا باید دارای اندازه و مسئولیت مشخصی باشند، در ادامه سعی کرده ایم تا به صورت کامل مسئولیت سهامداران را در شرکت هایی که به صورت سهامی خاص به ثبت می رسند مورد بررسی قرار دهیم.

آشنایی با شرکت سهامی خاص

تجارت و بازرگانی از جمله بخش هایی است که از زمان تولد بشر در قالب های متفاوت وجود داشته و نسل به نسل تداوم پیدا کرده است. امروزه تجارت در چهارچوب های مشخصی انجام شده و معیارهای از پیش تعیین شده ای برای آن وجود دارد. همانطور که در متون بالا اشاره شد، شرکت سهامی خاص یکی از هفت شرکت تجاری قابل ثبت و مورد تایید در قانون تجارت می باشد.

این شرکت در زمینه های مختلفی همچون بازرگانی، کشاورزی، تولیدی، صنعتی، پیمانکاری و … فعالیت کرده و دست کم از سه شریک تشکیل شده است. حضور بازرس و هیئت مدیره در این نوع شرکت لازم است. ساز و کار این نوع شرکت و همچنین مسئولیت سهامداران در شرکت سهامی خاص به طور کامل در قانون تجارت تعریف شده است.

به عنوان مثال مواردی از قبیل اختلاف شرکا در شرکت سهامی خاص، نحوه وصول طلب از شرکت سهامی خاص، مسئولیت بدهی شرکت سهامی خاص و … در مفاد مختلف قانون تجارت بررسی شده و توضیحات جامع و کاملی برای آن وجود دارد. با پایدار ثبت همراه باشید تا با 0 تا 100 مسئولیت سهامداران در شرکت سهامی خاص آشنا شوید.

ویژگی های شرکت سهامی خاص

پیش از اینکه با مسئولیت سهامداران در شرکت سهامی خاص آشنا شویم، لازم است ابتدا ویژگی های منحصر به فرد شرکت سهامی خاص را بشناسیم :

  1. همانطور که اشاره شد حضور حداقلی سه شریک برای ثبت این نوع شرکت لازم و ضروری می باشد.
  2. تعداد مدیران فعال در این شرکت دست کم 3 نفر است.
  3. مسئولیت سهامداران بسته به میزان آورده آن ها متفاوت بوده و به میزان سهم آن ها بستگی دارد.
  4. قانون تجارت برای ثبت این شرکت برخلاف سایر شرکت های تجاری، حداقل سرمایه ای مشخص کرده است.
  5. نحوه تصمیم گیری در این نوع شرکت قوانین مشخص و از پیش تعیین شده ای دارد که این قوانین لازم الاجرا می باشد.
  6. در صورت وجود موافقت اکثریت سرمایه تصمیم مورد نظر به مرحله اجرا رسیده و عدم موافقت دیگر اعضا در نتیجه تاثیری نخواهد گذاشت. از این رو اختلاف شرکا در شرکت سهامی خاص کمتر از بقیه شرکت ها به چشم می خورد.
  7. سهام موجود در شرکت های سهامی خاص قابل عرضه در بورس اوراق بهادار نبوده جز در مواردی که شرکت سهامی خاص به شرکت سهامی عام تبدیل شده باشد.
  8. عنوان شرکت سهامی خاص حتما باید پیش از اسم شرکت در تمامی اوراق و اطلاعیه‌ ها ذکر شود.
  9. انتقال سهام در این نوع شرکت ساز و کار راحتی داشته و بطور معمول با موافقت هیئت مدیره انجام خواهد شد.

مسئولیت سهامداران در شرکت سهامی خاص

مسئولیت سهامداران در شرکت سهامی خاص

سرمایه در گردش موجود در شرکت های سهامی خاص در قالب بخش های مساوی تقسیم شده؛ به هریک از این بخش ها سهام گفته می شود. بنا به نسبت سرمایه گذاری، هریک از شرکا سهم مشخصی را دریافت کرده و مسئولیت آن ها محدود به مبلغ اسمی سهام آن ها می باشد.

به عبارتی ملموس تر می توان این گونه بیان داشت که مسئولیت کامل تمامی سهامداران در شرکت سهامی خاص به نسبت سرمایه آورده خود خواهد بود و به همان میزان در سود و ضرر شرکت سهیم خواهند بود. انجام مسائل حقوقی در چهارچوب قوانین نیز مسئولیت مدیرعامل در شرکت سهامی خاص است. از جمله نکات قابل توجه در خصوص این نوع شرکت این موضوع است که اگر سرمایه شرکت از حداقل سرمایه ای که برای ثبت شرکت در نظر گرفته شده است کمتر باشد تمامی شرکا و سهامداران مسئول خواهند بود سرمایه را به مقدار موردنظر رسانده و یا در صورت توافق نوع شرکت را به تضامنی تغییر دهند.

از جمله مسئولیت های دیگر سهامداران در شرکتهایی که به صورت سهامی خاص به ثبت می رسند، تنظیم اساسنامه است. تنظیم اظهارنامه، درخواست ثبت و یا تمدید شرکت با استفاده از همین اساسنامه خواهد بود. تنظیم صورت جلسه مجمع عمومی نیز از دیگر مسئولیت سهامداران در شرکت سهامی خاص می باشد.

بیشتر بخوانید: نحوه تمدید شرکت سهامی خاص

مسئولیت بدهی شرکت سهامی خاص برعهده کیست؟

اعضای شرکت سهامی خاص

همانطور که در پاراگراف فوق اشاره شد هر یک از سهامداران به نسبت میزان سهم خود در پرداخت بدهی های شرکت سهیم خواهند بود و مسئولیت بدهی شرکت سهامی خاص برعهده تمامی شرکا می باشد. اما این موضوع در مورد تمامی بدهی ها صدق نکرده و بدهی های مالیاتی فارغ از این مسئله است. در خصوص بدهی های مالیاتی عنوان شده است که صرفا آخرین مدیران شرکت های سهامی خاص مقروض خواهند بود و دیگر شرکا در باب این موضوع سهمی نخواهند داشت.

نحوه وصول طلب از شرکت سهامی خاص

اعضای شرکت سهامی خاص

باتوجه به توضیحات ذکر شده ممکن است سوالی مبنی بر اینکه نحوه وصول طلب از شرکت سهامی خاص چگونه است؟ ذهن شما را درگیر کرده باشد. باتوجه به اینکه شرکا بیش از سهام خود نسبت به بدهی ها مسئولیت ندارند نمی توان از طریق آن ها طلب خود را از شرکت سهامی خاص وصول کرد، به نوعی مسئولیت سهامداران در قبال بدهی شرکت محدود است.

بیشتر بخوانید: مراحل انحلال شرکت سهامی خاص

از این رو وصول طلب از شرکت سهامی خاص تنها با دارایی های شرکت ممکن بوده مگر در مواردی خاص که دارایی های شرکت توان پرداخت بدهی را نداشته باشد. به عنوان مثال اگر بدهی های شرکت ناشی از تخلفات و تصمیمات نادرست هیئت مدیره و یا مدیرعامل باشد، این اشخاص خود به تنهایی موظف به وصول طلب شاکی می باشند.

جمع بندی

پایدار ثبت تمام تلاش خود را بکار گرفته تا مطالبی جامع و مفید را در خصوص مسئولیت و وظایف سهامداران در شرکت سهامی خاص در اختیار شما قرار داده و به پرسش هایی نظیر مسئولیت مدیرعامل در شرکت سهامی خاص، مسئولیت بدهی شرکت سهامی خاص، نحوه وصول طلب از شرکت سهامی خاص و … پاسخ دهد. در صورت نیاز برای کسب اطلاعات کامل تر می توانید با کارشناسان سایت پایدار ثبت تماس حاصل فرمایید؛ ممنون که تا پایان همراه ما بودید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درخواست مشاوره