پشتیبانی آنلاین : 09357100044 (واتساپ - ایتا - تلگرام) تماس : 02125917699
کارت بازرگانی

سود بازرگانی چقدر است و چه کسانی از پرداخت آن معافند؟

سود بازرگانی چقدر است و چه کسانی از پرداخت آن معافند؟

 

سود بازرگانی به عنوان یک مفهوم پایه در تجارت و اقتصاد، اصالتا در ارتباط تنگاتنگ با دو لغت حقوق گمرکی و حقوق ورودی بوده و به همراه این دو لغت می توان تعریف صحیح از آن را ارائه کرد. این مقاله که توسط متخصصین ثبت پایدار برای شما تهیه شده، یکی از جامع ترین مقالات در زمینه بازرگانی و دریافت سود می باشد. امیدواریم با خواندن آن مطالب خوبی دستگیرتان شود.

 

 

تعریف سود بازرگانی

سودبازرگانی تعریف دقیقی ندارد، ولی مفهوم آن در تجارت، از دو کلمه ی حقوق ورودی و حقوق گمرکی تعریف می شود و می توان گفت که تعریف صحیح و دقیق آن، از این 2 کلمه است. سود بازرگانی یک نوع دریافتی توسط گمرک است که میزان آن توسط دولت تعیین می گردد و گمرک مامور اخذ آن از کالاهای ورود به ایران است.

سودبازرگانی می‌تواند بر اساس وزن، حجم یا تعداد دریافت شود، که عمدتا سنجش بر اساس وزن در گمرک مرسوم تر است. این سود، درآمد ارگان های مختلف دولت از جمله حق ثبت کالا، حق انحصار کالا یا خدمات، عوارض سالانه شهرداری، عوارض تعاون، هلال احمر، آسفالت، خدمات شهری، راهسازی، عوارض هوایی، دریایی، بهداری، راهداری و غیره را تامین می‌کند. سود بازرگانی در وضعیت های مختلف کشور، کمبود یا فراوانی کالایی خاص، شرایط سیاسی و اقتصادی، کم و یا زیاد می شود؛ که در واقع می توان به این شکل بیان کرد که یکی از اهرم های دولت ایران، برای برقراری تعادل در واردات کالا و شرایط اقتصادی جامعه، سودبازرگانی می باشد. پرداخت سود بازرگانی به کیفیت کالا و همچنین نو یا استوک بودن آن ربطی ندارد.

به عبارت دیگر فرمول محاسبه ی حقوق ورودی به شرح زبر می باشد:
حقوق گمرکی + سود بازرگانی = حقوق ورودی

 

 

حقوق ورودی

حقوق ورودی در قوانین گمرک چنین تعریف می شود:
حقوق ورودی معادل چهار درصد (4%) ارزش گمرکی کالا به اضافه سودبازرگانی که توسط هیأت وزیران تعیین می‌گردد به‌علاوه وجوهی که به‌موجب قانون، گمرک مسؤول وصول آن است و به واردات قطعی کالا تعلق می‌گیرد ولی شامل هزینه‌های انجام خدمات نمی‌شود.

حقوق ورودی = 4 درصد حقوق گمرکی + سودبازرگانی + سایر عوارض ( به جز مالیات )

 

 

حقوق گمرکی

حقوق گمرکی در قوانین گمرک چنین تعریف می شود:
حقوق گمرکی، مالیات،حق ثبت سفارش کالا، انواع عوارض و سایر وجوه دریافتی از کالاهای وارداتی تجمیع گردیده و معادل چهار درصد (۴%) ارزش گمرکی کالاها تعیین می شود. به مجموع این دریافتی و سود بازرگانی که طبق قوانین مربوطه توسط هیات وزیران تعیین می شود حقوق ورودی اطلاق می گردد.

 

معافیت از پرداخت سود بازرگانی چیست؟

این امکان وجود دارد که دولت برای واردات برخی از کالاها، سود بازرگانی را معادل عدد صفر در نظر گرفته باشد، یا به بیانی دیگر، این واردات را از پرداخت سودبازرگانی معاف کند؛ ولی به این معنی نیست که از آن ها حقوق گمرکی دریافت نکند!

حقوق گمرکی برای هر کالایی به همان میزان 4 درصد، ثابت باقی می ماند و تنها از پرداخت این سود معاف می شوند. سود بازرگانی به مالیات غیر مستقیم نیز مشهور است، که طبق قانون تجارت خارجی در هیئت دولت، تنظیم شده و توسط وزیران، اجرایی می شود.

 

موارد معافیت از پرداخت سود توسط بازرگان

سود بازرگانی برای دولت یک درآمد به حساب می آید، با توجه به اینکه موارد معافیت بازرگانان از این پرداخت این سود، باعث کاهش درآمد دولت می گردد، برای جبران آن وزارت امور اقتصادی و دارایی تصمیم گیری می کند.

سودبازرگانی در چه مواردی نیاز به پرداخت ندارد:

  • کلیه شرکت‌ها و موسسات اختراع
  • موسسات نوآوری
  • موسسه های دانش بنیان
  • تولید محصولات اشتغال زا

 

پرداخت سود بازرگانی در برخی از بنادر کشور دارای تخفیف می باشد که در ادامه برای شما آن ها را بیان میکنیم. دلیل این تخفیف چیست؟

بنا بر تشخیص هیئت دولت و به منظور افزایش اشتغال، سودبازرگانی در بنادر خرمشهر، آبادان، بوشهر و جزیزه هرمز شامل تخفیف شده و در برخی از کالاها و مشاغل حقوق گمرکی، مالیات غیر مستقیم و عوارض توسط دولت دریافت نمی‌گردد.

 

 

پرداخت سود بازرگانی و موارد معافیت از این سود به بیان مختصر

 

جمع بندی نهایی

1) سودبازرگانی توسط گمرک ایران و به صورت ریالی دریافت می گردد.

2) سود بازرگانی فقط از واردات قطعی، و کالاهایی که برای مصرف در کشور اظهار و از گمرک ترخیص می شود ، دریافت می گردد.

3) سود بازرگانی در جدول تعرفه گمرکی ذکر شده است و بعضی از کالا ها از پرداخت سودبازرگانی معافند.

4) برای محاسبه ی سودبازرگانی طبق ارزش کالا بر اساس CIF ( ارزش خالص کالا+کرایه حمل+حق ثبت سفارش) محاسبه می گردد.

5) سود بازرگانی در کتاب تعرفه گمرک در بخش حقوق ورودی قرار دارد.

6) سودبازرگانی بدون توجه به خوب و بدی کالا یا دست 2 بودن آن دریافت می شود.

7) سود بازرگانی معمولا طبق وزن یک کالا دریافت می گردد.

 

در انتها از شما تقاضا داریم که ما را از نظرات با ارزشتان بی بهره نگذارید. نظرات شما باعث پیشرفت روند مقاله نویسی ما می شود. ثبت پایدار همواره در تمامی مراحل حقوقی شما مانند یک همراه در کنارتان خواهد بود.

1 دیدگاه دربارهٔ «سود بازرگانی چقدر است و چه کسانی از پرداخت آن معافند؟»

م.ع.مهدی زاده گفت:

خیلی محبت فرمودید ممنون از توضیحات مفیدتان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درخواست مشاوره